West Bali

We brengen een bezoek aan de westkant van Bali bij onze vrienden Jac en Henk. Tijdens een van de wandelingen op het strand worden we gewenkt door een oude oma die ons vraagt in haar tuin te komen kijken.

uitgestrekte stranden

Tot onze verrassing ligt op dit perceel tussen strand en de doorgaande weg een schildpaddenopvang en een enorme volière met de zeldzame Balinese spreeuw. Er staan buffels voor de buffelrace waar de provincie Jembrana bekend om staat en standbeelden van heilige Hindoefiguren.

de buffels

in de voiliere

We worden allerhartelijkst te woord gestaan en kijken rond. Er wordt op een grote ronde teil gewezen, In deze bak liggen minstens 30 kleine schildpadjes droog te zwemmen. Moet er geen water in de bak vragen we? De kleintjes zien er niet levendig uit. We pakker er een op. Gelukkig er zit nog leven in als we ze oppakken.

de kleintjes

Gede, het hoofd van de familiecompound, komt aangelopen. Hij is aan het bidden bij de familietempel. Hij nodigt ons uit om in de namiddag terug te komen dan mogen we de schildpadden in zee uitzetten.

We beloven terug te komen en lopen naar de uitgang. Maar dat gaat zo maar niet. De hele familie onderbreekt het bidden om met ons op de foto te komen.

In de middag lopen we terug. We kijken bij de nursery waar de eieren van de schildpadden uitgebroed worden, veilig weg van mensenhanden die de eieren zoeken en van de dieren die wel een schildpadei lusten.

kraamkamer

de eieren van de schildpad in de kraamkamer

Het duurt 60 dagen voor de eieren uitkomen. Er staan bordjes bij wanneer de eieren zijn gevonden, hoeveel eieren het zijn en wie ze heeft gevonden. Helaas heeft de Balispreeuw geen zin in bezoekers en verstopt zich. De bak met schildpadjes staat nog op tafel. De vrouwen van de compound bereiden roedjak en het gamelanorkest van jongeren oefent er flink op los.

roedjak maken

We gaan op zoek naar Gede. Hij wordt gebeld dat we er zijn. Hij komt met de bak met schildpadjes naar het strand. We zetten ze uit in zee. Hij vertelt dat de meesten opgegeten zullen worden door de vogels die boven de zee zwermen. Inderdaad er hangen al een aantal vogels op de loer. Hopelijk overleeft 1% het en komen die later terug om hun eieren op het strand te leggen. Dit priveinitiatief voor de bescherming van de schildpad is een prima initiatief. Een paar kilometer verderop zit het project Kurma Asihi in Perencak. Ook zij beschermen de schildpadden. bijzonder om het mee te mogen maken.

good luck!

zo”n 30 stuks

daar gaan ze

terugzetten van de babyschildpadden

de laatste drie

uitgestrekte stranden

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.