West Bali

We genieten een paar dagen in West en Noord Bali. Onze minivakantie start bij onze vrienden Henk en Jacqueline in West Bali waar we genieten van de gastvrijheid en de mooie omgeving.

We maken een tochtje boven Negara rondom Palasari. We zoeken de prachtige katholieke kerk op die hier ligt. De reis naar Palasari voert langs een kronkelige weg door een ongerept stukje Bali. De omgeving is heuvelachtig en bebost.

De katholieke gemeenschap in Palasari en de christelijke gemeenschap in het naastgelegen Blimbingsari liggen vlakbij het Nationark Bali Barat. Deze dorpen werden tijdens de Nederlandse koloniale periode gebouwd voor Balinezen die zich hadden bekeerd tot het christendom. De Nederlandse missionarissen werden lokaal namelijk niet heel erg gewaardeerd, vanwege hun andere, niet-Hindoe geloof. Daarom stichtte men deze dorpen met ieder een eigen kerk.

De imposante katholieke kerk in Palasari is de grootste van Oost-Indonesië. De kerk werd gebouwd tussen 1955 en 1958 en heeft westerse witte stenen maar ook Balinese accenten met stenen beeldhouwwerken en een massieve kerktoren met meerdere trapdaken. Van binnen is de kerk erg indrukwekkend, met enorme houten balken en een schilderachtige lichtinval. Koster Hendrik vertelt dat het kruis met Jezus boven het altaar is gesneden uit een groot stuk massief hout. Met kerst wordt de kerk, die ongeveer 750 plaatsen herbergt, bezocht door gemiddeld 1000 gelovigen. Er worden grote tenten neergezet zodat iedereen een zitplaats heeft. De koster vraagt een donatie van rp. 10.000 p.p. voor de rondleiding.

Na het bezoek aan de kerk rijden we nog zo’n 5 kilometer landinwaarts. Daar ligt het stuwmeer Bendungan Palasari. Er zijn wat lokale mensen die er picknicken, er komt een Kawasaki motorclub langs om even pauze te houden maar verder is deze plek een oase van rust in werkelijk een schitterende omgeving. Het meer is omgeven door laag bergachtig terrein.

Het wordt tijd voor de lunch en we gaan de vrij nieuwe ikan bakar aan de haven van Perancak uitproberen. Met uitzicht op de Buginese vissersboten en een heerlijke vis van de grill is de lunch geslaagd.

De Buginese vissersboten in Perencak

Ikan bakar in Perencak

Aan het eind van de middag genieten we nog even van de lokale bevolking op het strand van Yeh Kuning en van een toch wel heel aardige zonsondergang. Morgen reizen we door naar Noordwest Bali.

Lokale bevolking baddert tegen de avond. Yeh Kuning

De avond valt

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.