Vliegerfestivals op Bali, de data’s zomer 2017.

Wij zijn in de gelukkige omstandigheid om in het vliegerseizoen bijna dagelijks te kunnen kijken naar de enorme grote vliegers die bij ons op het strand worden opgelaten. Vliegeren is een “sport” hier voor zowel jong als oud. Voor u als toerist is het een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. De indonesische naam voor vlieger is Layang Layang.

festival terrein

In de maanden juli t/m oktober worden er regelmatig competities gehouden. Ik zet de data onderaan het blogartikel. Maar let wel: of het doorgaat op de geplande data en locatie is afhankelijk van weersomstandigheden en de voortgang in de competitie.

iedere banjar markeert zijn plek met forse vlaggen

Wie in Sanur verblijft kan dichtbij en lopend naar de festivals toegaan. De festvals op het strand van Mertasari zijn aan de zuidkant van Sanur wanneer men de boulevard afloopt in zuidelijke richting loop je er vanzelf tegenaan.

Bebean

festival terrein

Wie naar de Padang Galak festivals wil lopen kan ook over de boulevard lopen richting noorden. Net boven Sanur ligt een groot terrein waar het festival gehouden wordt.

competitie

Voor alle festivals geldt; het is een drukte van belang. Maar het kleurrijke schouwspel is de moeite waard om een keer te bezoeken. Met name het tentenkamp wat opgebouwd wordt door alle banjars op de velden is een bezoekje waard. De groepen vliegerende jongeren zoeken de schaduw op onder hun afdak van vliegers en zeil. Het is een vrolijke boel, al dan niet met een slokje plaatselijk vocht.

wachten op je beurt

Maar de competitie is serieus en zwaar werk voor degenen die de vliegers meten oplaten. Bekijk de vliegers eens van dichtbij. De meesten zijn gesierd met prachtige drakenkoppen.

De vliegers worden al dan niet gedemonteerd s morgens aangevoerd in de grote zandtrucks vooraf gegaan door toeterende jongelui op hun motoren, de rijbanen versperrend. Uit de wijde omgeving komen de groepen. Ga eens een poosje aan de kant  staan kijken. De weg vanaf de bypass naar het strand van Padang Galak is daar erg geschikt voor. Vanaf een uur of negen tot ver in de morgen worden de vliegers aangevoerd.

4 meter breed, 10 meter lang

Eenmaal afgeladen uit de trucks worden de vliegers lopend vervoerd naar de plaats waar de competitie plaats vindt. Boven het hoofd worden ze opgetild. Iedereen moet wijken, de vliegers hebben een forse spanbreedte van rond de 4 meter breed en 10 meter lang.

Ik zou zo zeggen, kom kijken, het is een uniek gebeuren. Wie weet lopen we elkaar tegen het lijf. O ja vergeet vooral niet om iets mee te nemen voor de schaduw. Het kan erg heet worden bij de festival terreinen. Een hoed of paraplu is geen overbodige luxe.

Voor wie het leuk vindt, dit zijn de namen van de vliegers; Bebean, de meest gangbare vlieger, in de vorm van een vis en de Janggan lijkend op een vogel met een enorme staart.

Bebean

Janggan

Dit zijn de data:
1. Bali Kite Festival: 7-9 July, Padanggalak Beach, Sanur

2. Pelangi Gianyar Kite Competition: 15-16 July, Masceti Beach, Gianyar

3. Dangin Peken Dhananjaya Cup Kite Festival: 22-23 July, Mertasari Beach, Sanur

4. Belega Kite Competition: 29-30 July, Masceti Beach, Gianyar

5. Ungasan Kite Competition:  29-30 July, Ungasan

6. Sanur Kite Competition (Sanur Village Festival): 3-6 August, Sanur Beach

7. Biaung Kite Competition: 12-13 August, Biaung

8. Banjar Banjaran Kite Competition: 17 August, Abiansemal, Badung

9. Klungkung Kite Competition: 17 August, Klungkung

10. Pelangi Denpasar Kite Competition: 19-20 August, Denpasar

11. Tanjung Kite Competition: 26-27 August, Sanur

12. Pelangi Badung Kite Competition: 2-3 September, Padanggalak Beach, Sanur

13. Pelangi Tabanan Kite Competition: 9-10 September, Padanggalak Beach, Sanur

14. Peliatan Kite Competition: 9-10 September, Peliatan, Ubud

15. Namaste Kite Club Kite Competition: 16-17 September, Padanggalak Beach, Sanur

16. Tangsi Kite Competition: 23-24 September, Sanur

17. Ganeca Kite Competition: 23-24 September, Tabanan

18. Bekul Kite Festival: 30 September – 1 October, Padanggalak Beach, Sanur

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.