Vervoer op Bali, hoe reist u? 10 manieren om over Bali te reizen

Hoe reist u op Bali? Hieronder staan een aantal opties over vervoer op Bali.

Blue Bird taxi

Bluebird taxi’s (de meest betrouwbare taximaatschappij. Ze rijden alleen maar met een meter. Als u in een soortgelijke blauwe taxi stapt waarvan de chauffeur de meter niet wil aanzetten en voor een vaste prij wil rijden is het geen Bluebirdtaxi. Deze chauffeurs bereken veel te hoge ritprijzen. Tel taxicentrale: 0361-701 111). Aan te houden op straat, telefonisch te bestellen of download de gratis app. Starttarief 7000 rupiah. Het minimum tarief bij bestelling is 30.000 rupiah. De bluebird app werkt prima. Bluebird rijdt vanuit de zuidelijke streek naar alle bestemmingen. Er is geen pickup mogelijkheid in bijv. Ubud of meer noordelijke gebieden (tenzij je het geluk hebt dat er net een taxi passagiers heeft gedropt en leeg terugrijdt). De app is erg handig om te gebruiken. Je kunt de route van de taxi volgen. Wel internet nodig natuurlijk.

Grab en Uber taxi’s

Grab en Uber taxi’s Deze zijn zeer goed te gebruiken op Bali. Men blijft melden dat de Grab en Uber taxi’s illegaal zijn, maar de regering heeft de Grab en Uber taxi’s landelijk legaal verklaard. Op Bali vindt men dat de Grab en Uber zorgen voor verkeerde concurrentie. Ze mogen in de toeristische gebieden alleen drop off doen. Toch rijden de taxi’s hier en het werkt perfect. We hebben er zelf ervaring mee. We stappen ook in, in de gebieden waar deze taxi’s geen passagiers mogen in laten stappen. Waar je voor moet zorgen is dat je niet overduidelijk aan de kant van de weg moet gaan staan met de telefoon in de hand. Het scheelt de helft in kosten met Bluebird taxi. Je download de app en registreert je. Wanneer je een taxi nodig hebt geef je aan in de app waar je naar toe wilt. De app zoekt de dichtsbijzijnde chauffeur. Wanneer deze de rit accepteert, krijg je dat te zien op je beeldscherm met het nummerbord van de auto erbij. Ook de prijs wordt vermeld dus er is geen gesjoemel in prijs mogelijk. Je accepteert de rit en even later belt de chauffeur en geeft aanwijzing waar je moet gaan staan. Je kunt de route van de taxichauffeur volgen tot hij voor je staat. De Uber en Grab rijden alleen in het zuidelijk deel van Bali. Ik zou zeggen het proberen waard!

Prive chauffeurs.

Prive chauffeurs staan op iedere hoek van de straat. Spreek duidelijk af wat de dagprijs is en welke onkosten daarbij inzitten. Benzine vaak inclusief maar alle overige kosten voor eigen rekening (entrees, tolweg, maaltijden). Bespreek ook voor hoeveel uur je de auto met chauffeur huurt. Een chauffeur is geen gids, maar toch hebben goede chauffeurs wel informatie onderweg over wat je tegenkomt. Spreekt de gids goed Engels? Er zijn enkelen die een beetje Nederlands spreken. Een gemiddelde dagprijs voor 8 uur is ongeveer 650.000 rupiah. Afdingen bij hogere prijzen is nodig. Bij welbevinden aan het eind van de trip kun je de chauffeur nog een kleine tip geven (Ik weet dat iedereen andere ervaringen heeft, dit is een richtlijn).

Trans Sarbagita bus

Trans Sarbagita bus (Zuidelijke gedeelte van Bali). De bus rijdt van Batubulan via Sanur naar Kuta (o.a Bali Mall Galeria, Sunset Road en Central Parkir naar Nusa Dua. Van begin tot eindpunt duurt deze rit ruim anderhalf uur. In de bushokjes hangen de tijdschema’s. Kosten 3500 rupiah. Sinds september 2015 is een nieuwe route toegevoegd die het vliegveld Ngurah Rai en Tabanan (Tabanan terminal en Mengwi terminal) aandoet. Hiervandaan vertrekken lange afstandsbussen naar o.a. Java. De bus stopt op het vliegveld voor de internationale aankomst terminal aan de voorkant van Restaurant Solaria bij de binnenlandse terminal. Wie deze lijn vanuit Sanur wil nemen kan overstappen bij de centrale busterminal bij de Bali Mall Galeria. Kijk voor recente info in de bushokjes. Het langere traject Tabanan is verdeeld in 3 zones. Voor iedere zone wordt 3500 rupiah berekend. http://Meer informatie o.a. op: https://www.balidiscovery.com/messages/message.asp?Id=12263 thebeatdaily_sarbagita-bus trans-sarbagita-route1   map-sarbagita

Kura Kura bus 

Kuar Kura bus, info over deze shuttlebus vindt u op: http://kura2bus.com/. Er zijn diverse trajecten: Legian line, Seminyak line, Sanur line, Ubud line, Nusa Dua (2 lijnen), Jimbaran line en Kuta line. De prijzen en vertrektijden staan op de website aangegeven. Er kan een app gedownload worden. routemap-EN-dec Go-Jek

Go-Jek  http://www.go-jek.com/ (zuiden van Bali) In heel Indonesië is de ojek (motortaxi) een bekend begrip. Sinds een aantal maanden is op Bali ook deze nieuwe service opgezet. Misschien heeft u de motortaxi’s al eens zien rijden met de groene helmen op. Ze vervoeren u achter op hun motor naar uw bestemming. Hoe werkt het? U download de app en maakt een account aan. Daarna geeft u de opdrachten via de app en u ziet op de kaart meteen waar er Go-Jek rijders bij u in de buurt zijn. De app vraagt je om wat gegevens in te vullen, het bedrag wordt vooraf bepaald voor de rit.  U wordt gebeld door de Go-Jek rijder aan wie de opdracht is toegewezen. Wat kost het? Een opdracht binnen het zuiden van Bali (maximaal 25 kilometer enkele reis) begint met een minimum tarief van Rp. 15.000 zonder spitsvergoeding en Rp 2.000 voor iedere kilometer. Naast een helm wordt een douchekapje en een mondkapje verstrekt. 7 Ze doen meer dan alleen mensen vervoeren op de motor. Andere diensten zijn: – Go-Send: als u iets wilt bezorgen bij iemand, dan kun je een GoJek sturen om het op te halen bij u en af te geven bij iemand anders. Go Food bezorgt eten aan huis. 18Go-Food: zin in je favoriete gerecht, maar geen zin om uit eten te gaan of het af te halen? Of wilt u heel graag eten bestellen bij een restaurant dat geen delivery service heeft? Stuur een Go-Jek om je eten op te halen (werkt prima)! 17Go-Mart (boodschappenservice bestaat nog niet op Bali) De prijs voor de haal- en brengservice is Rp. 2500 / km met een minimum van 15.000 Rp. Op de app zie ik ook de Go-Clean (schoonmaakservice huis) en Go-Massage (massage aan huis) staan. Hier heb ik nog geen ervaringen over gehoord.

Bemo’s

Verder kan men nog gebruik maken van de Bemo’s. Bemo’s zijn minibusjes, deze rijden een vaste route waar je overal kunt in- en uitstappen. Het is niet de meest comfortabele of snelste manier om ergens te komen, maar wel de leuk. Je ontmoet zo veel locals. De bemo’s rijden niet volgens een dienstregeling, het busje vertrekt als er voor de chauffeur genoeg passagiers zijn om rendabel naar de bestemming te rijden. images

Toerist minibussen (te boeken bij reisbureau’s).

imgres

Lange afstandsbussen vanaf en naar de busterminals in Ubung (Denpasar) en Mengwi.

Start- en eindpunt van bussen naar o.a. Java. Ga naar een van beide busstations en koop ter plekke een ticket. Laat je van tevoren informeren of je naar Ubung (oude busstation) of Mengwi (nieuwe busstation) moet. Wanneer je vanuit Java aankomt op Bali vraag goed of je in Ubung of Mengwi aankomt. In Ubung is het eenvoudig om met een bemo verder te reizen. In Mengwi staan alleen taxi’s klaar die weten dat er geen andere mogelijkheid is om door te reizen. Ze laten je de hoofdprijs betalen.

Kaart van Denpasar

 

Peramabussen.

De toeristbussen en busjes van Perama doen vrijwel alle belangrijke toeristenbestemmingen aan. Je boekt een ticket bij een agent. Kan ook vaak in combinatie met een bootticket naar de Gili’s of Lombok geregeld worden.

Auto huren, zelf rijden

Internationaal rijbewijs verplicht in combinatie met je Nederlands rijbewijs. Om optimaal van de vakantie te kunnen genieten is het raadzaam om je op Bali te laten rijden. Je bent niet gewend aan links rijden en al helemaal niet aan het verkeersgedrag hier. Om problemen te voorkomen in geval van aanrijdingen en incidenten zeggen wij: laat je als toerist lekker vervoeren en geniet van de omgeving. Want wie zelf rijdt heeft mee dan 100% concentratie op de weg nodig.

Scooter/motor huren.

Internationaal motorrijbewijs en Nederlands motorrijbewijs A verplicht. Brommercertificaten zijn niet geldig. Zie ons artikel een scooter huren op Bali.

Op internet is veel informatie te vinden over de do’s en dont’s van deze laatste twee mogelijkheden. Onthoud dat een buitenlander altijd schuldig is als er een ongeval plaatsvindt, ook buiten je schuld om. Het rijden in het verkeer vraagt een andere mindset dan het rijden in Nederland. Er zijn geen verkeersregels en het verkeer kan hectisch en chaotisch zijn. Als je geen geldige papieren hebt vergoedt een reisverzekering geen medische kosten. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 en aan alle bravourverhalen heb je niets als je iets overkomt. Bovenstaande informatie dateert uit januari 2016 en pretendeert niet volledig te zijn. Maar mocht u op Bali gaan reizen,veel plezier, selamat jalan en hati hati!

Zie over het rijden op een scooter onze post:http://www.wijwonenopbali.com/scooter-huren-op-bali/

Please follow and like us:

12 reacties

 1. Bedankt voor de tips.

 2. Dank voor je aanvulling Ingrid, zal het toevoegen

 3. Ingrid Meijerink

  Ik mis Perama shuttle bus. Ik maak daar altijd veel gebruik van. Goedkoop en makkelijk. Vooral als je alleen bent. En ze kunnen voor 15.000 extra je ophalen en wegbrengen van/naar je hotel. Op hun website staat een schema. Als je je ticket bewaard krijg je de volgende keer korting. Ook korting als je meteen retour boekt. http://www.peramatour.com

 4. App installeren van Bluebird. Ideal om taxi van Bluebird te boeken via de app.
  Goede ervaring mee. Taxi’s waren prima op tijd.

 5. Sorry . Ik lees nu pas dat je wel aandacht geeft aan Grab. Trouwens bedankt voor alle info over Bali op je site.

 6. Ik mis de app Grab. Een soort Uber voor Azië. Werkt echt top en vervoer kost een fractie van een normale, toch al goedkope, reguliere taxi.
  Ik ben nu op vakantie op Bali en maak er veelvuldig gebruik van. Goede ervaringen.

 7. Goede aanvulling, dank!

 8. Ik mis de Perama shuttle bus. Een goed vervoerbedrijf en niet duur. Ik was ontzettend blij met hen. Ook organiseren ze uitstapjes.

 9. Als je Bluebird belt is het minimumbedrag intussen 30.000 RP. Het staat zo aangegeven in hun taxi’s.

 10. Ilka van Don-Quittner

  veel informatie over vervoer op Bali.dank je wel

 11. Dank Dick

 12. Zoals we gewend zijn fantastische informatie ! weer zo’n link om door te sturen. TNX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.