Verborgen juweeltje, tempel Mengening Tampaksiring

We gaan vandaag weer een motorrit maken. Pura Mengening is onze bestemming. Deze tempel ligt tegenover de entree naar Tirta Empul, de plaats waar de heilige baden zijn. Met dank aan Arie en Liset die de tip aan ons doorgaven.

Zowel op de heen- als terugweg rijden we over de smalle binnenwegen omhoog naar Tampaksiring. Op de heenweg rijden we over Pejeng en op de terugweg achterlangs bij Tegallalang. We rijden langs de sawah’s en door tropisch bebost gebied, het is prachtig en heerlijk rustig om daar te rijden. We genieten volop.

Rond een uur of 11 komen we bij de tempel (Pura) Mengening gelegen in dessa Saraseda/Tampaksiring. Het is er heerlijk koel. Er staat zelfs een “frisse” wind. Het complex ligt recht tegenover Tirta Empul, de bekende tempel waar reinigingsrituelen worden uitgevoerd. 

Pura Mengening is ook een tempel voor melukat (het uitvoeren van reiniging met heilig water) en een plaats om tirta te vragen (heilig water voor ceremonies voor Hindoes).

Op de parkeerplaats komt de tempelbeheerder ons tegemoet. We hebben een praatje met hem. Of we sarongs hebben vraagt hij. Die hebben we bij ons en hij brengt ons naar de ingang van de tempel.

Je komt de tempel binnen door af te dalen via de grote trap. Wat zich dan voor onze ogen ontvouwt is werkelijk een prachtig complex. Stil, sereen en midden in de natuur.

Er zijn heilige baden, waarvan een gedeelte achterin toegankelijk is voor wie de reiniging wil ondergaan. Er zijn heilige bronnen, een grote visvijver en een hoog gelegen tempel. Over het terrein lopen subakken (wateringskanalen van de rijstvelden) die hier en daar een kleine waterval geven. Het geheel eindigt in een soort van canyon. Wie de reiniging wil ondergaan neemt offers (canang) en wierook mee alvorens te gaan baden. Men zegt dat de tempel uit de 11e eeuw stamt.

We lopen rond en gaan er rustig bij zitten om alles goed in ons op te nemen. Er lopen slechts enkele medebezoekers en een Balinese familie met priester die gaan bidden.

Wat een contrast met Tirta Empul. Daar is het meestal druk met Balinese reingingsgangers en toeristen die gaan baden.

Wie Tirta Empul bezoekt zou eigenlijk hier ook naar toe moeten gaan om de schoonheid te ervaren. In combinatie met  Gunung Kawi (rotsgraven), Tirta Empul (heilige baden) en Gunung Kawi Sebatu (een andere prachtig gelegen tempel dichtbij) is het een leuke dagtocht.

Wil je meer lezen over de andere tempels en de rotsgraven in dit gebied klik dan even de link aan. http://www.wijwonenopbali.com/?s=Gunung+Kawi&searchsubmit=U

Dichtbij Gunung Kawi Sebatu vinden we een leuke nieuwe warung met fantastisch uitzicht richting de vulkaan Kintamani. We hebben weer genoten vandaag.

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.