Serangan, het schildpad eiland, dichtbij Sanur.

We rijden vandaag sinds lange tijd weer een heerlijke tocht. Deze keer dichtbij huis. We gaan naar Serangan, Het wordt ook wel turtle eiland (schildpad eiland) genoemd. Het ligt aan de zuidkant van Sanur. Dit kleine eiland is 2,9 km lang en 1 km breed. Het is te bereiken door op de bypass Ngurah Rai de toegangsweg tegenover de Lottemart in te rijden. Entree:rp. 2000 p.p..

We rijden langs de rand van het eiland en zien zo de haven van Benoa, de tolweg en het watersportgebeuren van Benoa liggen. De wegen zijn onverhard, maar goed te berijden. Op deze zondag zijn veel Balinese gezinnen op zoek naar wat frisse lucht. Ze picknicken, vissen en recreëren in de bermen. Af en toe scheren toeristen aan een parachute over. De bootsmannen van Benoa weten het leuk in te kleden voor die bungelende mensen: Ze leggen de boot stil en wachten tot de parachute zakt. Wanneer de parachutisten met de benen in het water bungelen trekken ze de boot weer op. Gegil en gelach alom. Even later vliegen de toeristen weer hoog, maar niet droog verder.

Maar we komen niet voor de bungelende mensen. We komen om te genieten van de rust en de natuur op dit kleine eiland. We rijden kriskras rond en komen langs prachtige binnenmeren met bomen vol witte reigers.Er is zelfs een gedeelte wat aan “ons “Fochteloerveen doet denken met de stobben in het water.

We rijden langs de mangrovebossen over vrij brede binnenwegen. Lokale mensen gebruiken deze wegen om auto te leren rijden. Menig auto in de eerste versnelling en met de alarmlichten aan hobbelt voort. Een enkeling mag al in de tweede versnelling.

Seranagan is erg in opspraak vanwege geplande bouwactiviteiten. We zien dat er inmiddels een enorme bouwput wordt afgegraven midden op het eiland. Ook de drooglegging van de zee voor het eiland voor het aanleggen van eilanden met dure villa’s, hotels en pretparken is voortdurend in het nieuws. Demonstraties worden gehouden. Tolak reklamasi wil deze plannen tegengaan en de mangrovebossen behouden. Het zal verstrekkende gevolgen hebben voor natuur, watervoorziening etc mochten deze plannen doorgaan.

Rond de middag belanden we bij de drie strandjes die Serangan rijk is. Er zijn wat eenvoudige strandtenten en er staan wat ligbedden. We kiezen een van de tentjes uit waar de vis al lekker ligt te bbq-en op een vuurtje van kokosnootschillen. Mmmmmm, Ikan bakar (gebakken vis). We gaan ervoor! We kiezen uit de tempex koelbox een heerlijke snapper. Pappa gaat aan de slag met de vis en mama brengt alvast de rijst en groente. Gewoon heerlijk met je handen alles oppeuzelen en je hebt een heerlijke lunch met uitzicht op de turquoise zee.

strandtent

snapper met kelapa mudah, de groente (sayur hijau) komt eraan..

een cruiseschip vertrekt uit Benoa

kelapa mudah

keuken annex winkel

er is nog volop keus

de vis wordt geroosterd op kokosnootschillen

We rijden weer verder naar het volgende strandje. Een poos geleden was daar een project om koraal terug te plaatsen in zee. Er liggen nog wel wat attributen, maar of het project nog in stand is?

Over het karrepad langs het kanaal rijden we naar het dorpje Serangan .Aan de overkant ligt een tentenkamp van kampung Bugis. In januari j.l. zijn ruim 250 inwoners van kampung Bugis van een terrein ernaast verdreven vanwege een gerschil van wie de grond oorspronkelijk is.

Aan het strand bij het dorp Serangan ligt Gold Island. Een wat grote naam voor het lokale gebeuren. Wellicht hopen ze snel rijk te worden van hun activiteiten. Op deze kopse kant van het eiland zie je Sanur, de mangrovebossen voor Sanur en de vele schoeners en prauwen liggen. Hier vertrekken ook de speedboten naar o.a. de Gili eilanden.

Wie Serangan bezoekt doet er goed aan het turtle conservation and education center te bezoeken. Met een donatie draag je bij aan het behoud van de zeeschilpadden. Er zijn bassins waar ze de zeeschildpadden groot brengen alvorens ze terug te zetten in zee. Verwar dit centrum niet met het turtle park, iets verderop gelegen. Deze commerciële instelling is een tourist trap, evanals dezelfde soort parkjes op de kop van Benoa. Hier zijn we 1 keer ingestonken. Het heeft niets met het behoud van de zeeschildpadden te maken. Wie meer info wil kijkt even op internet.

http://www.wwf.or.id/en/about_wwf/whatwedo/marine_species/how_we_work/endangered_marine_species/tcec.cfm

We besluiten onze tocht met een laatste blik op de haven van Serangan.

Wie wil lezen hoe we lang geleden in de toeristenval zijn gelokt:

https://wijwonenopbali.wordpress.com/2013/06/13/bali-turtle-island-tanjung-benoa/

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.