Reizen van/naar de veerboothaven Gilimanuk (Bali) voor oversteek Bali-Java

bronvermelding o.a.: https://indearchipel.com,

Ferry naar Bali, Gilimanuk.

De veerboothaven Gilimanuk ligt op het westelijke puntje van Bali bij het gelijknamige dorp. Ten noorden van Gilimanuk, aan de overkant van een kleine baai, ligt het Nationaal Park West-Bali. Vanuit Gilimanuk lopen twee wegen naar de rest van Bali. De hoofdweg loopt langs de westkust naar Negara en verder richting het zuiden van het eiland, waar de provinciehoofdstad Denpasar, de luchthaven en de meeste toeristische plaatsen liggen. Daarnaast loopt er een weg in oostelijke richting langs de noordkust naar onder andere het strand van Lovina en de stad Singaraja.

Per lange afstandsbus bus naar Gilimanuk vanuit Bali of v.v.

Er rijden verschillende busmaatschappijen  tussen Denpasar en Gilimanuk, waarvan veel ook doorrijden naar Java. De bussen starten en eindigen in het busstation Mengwi, (het Ubung busstation is miv oktober 2017 gesloten voor lange afstandsbussen). Mengwi ligt zo’n 15 km ten noorden van het centrum van Denpasar. De reistijd tussen Gilimanuk en Denpasar is ongeveer 3½ tot 4½ uur en een gangbare prijs voor een ticket is 35.000 rupiah (€ 2,25) voor bussen zonder airco, iets duurder mét airco.

Mengwi

Kom je vanuit Java en kom je aan in Mengwi dan zul je veelal met een dure taxi naar je volgende verblijf moeten rijden. Er rijden weinig bemo’s. Er rijdt wel een stadsbus van het Trans Sarbagita-netwerk (lijn 8) naar het stadscentrum en het vliegveld.  Deze lijndienst is goedkoop.

Van Gilimanuk naar andere bestemmingen op Bali

Naast de bussen tussen Gilimanuk en Denpasar rijden er ook (minder frequent) bussen naar andere bestemmingen op Bali, vooral Singaraja en de veerboothaven van Padangbai, waar de veerboten naar Lombok vertrekken. Let op dat de ferry 24 uur per dag gaat, maar de bussen naar veel bestemmingen niet! Zeker bussen en minibusjes naar minder gangbare bestemmingen rijden vaak alleen ’s ochtends en ’s middags.

Minibus

Naast de lange afstandsbussen rijden er ook regelmatig minibusjes op de route naar de veerboothaven vanuit een aantal toeristenplaatsen, eze zijn te boeken bij de kleine reisburu’s. (o.a.

Combinatie bus-trein

Voor de reis vanuit Denpasar (busterminal Mengwi) naar Java geldt dat je ook gebruik kunt maken van de lange afstandsbus van Damri tussen Denpasar en Ketapang met aansluiting op de trein naar Surabaya (zie hieronder). Andersom van Java naar Bali kun je in Ketapang al op de bus stappen naar Denpasar (deze bussen zijn op doorreis vanuit bijvoorbeeld Jakarta of Surabaya). Bij een busticket zit in dat geval de overtocht per veerboot inbegrepen. Kom je met de trein aan in Banyuwangi vanuit Java dan kun je daar op de bus stappen.

van Denpasar naar Surabaya met de Damribus en trein:
De DAMRI-bus vertrekt om 14:45 vanuit Denpasar vanaf het DAMRI-kantoor aan de Jalan Diponegoro 149 in het centrum van Denpasar en rijdt via de busterminal Mengwi richting de veerboot en dan naar station Banyuwangi Baru. Volgens het schema doet de bus er 7¾ uur over met een aankomsttijd om 21:30 lokale tijd, maar vaak gaat het sneller. De trein Mutiara Timur Malam (90) vertrekt om 22:00 en komt om 4:17 in de ochtend aan op station Gubeng in Surabaya. Voor reizen vanaf Bali is het mogelijk om het ticket te kopen bij het kantoor van DAMRI of bij een van de busterminals. Voor reizen vanaf Java is het  mogelijk om het ticket te kopen op het station van Surabaya. Voor combinaties van de bus naar Bali met de trein Mutiara Timur Siang of andere treinen heb je twee losse tickets nodig.

Treinticket kopen voor treinen in Java

Stel je zelf je reis samen en heb je een treinticket nodig op Java, lees dan onderstaande tips. Ticketprijzen zijn afhankelijk van de klasse (bisnis of eksekutif) en het moment van kopen. De prijzen voor een enkele reis liggen tussen de 190.000 en 290.000 rupiah (€ 12-18). Tickets zijn te boeken via de website van de Indonesische spoorwegen (tiket.kereta-api.co.id), of via websites zoals tiket.com en traveloka.com, die ook in het Engels beschikbaar zijn en buitenlandse creditcards accepteren.

Een andere optie kreeg ik van een medelezers van het blog:
Zij hadden in Nederland via Jogyakarta.nl  de treintickets eksekutif geboekt en de stoelen gereserveerd. Zij konden uitzoeken in welk dagdeel ze wilden vertrekken. In hun geval was het in de ochtend (09.00 vertrek), omdat ze dan aan het eind van de middag bij hun bestemmingen aankwamen.
Elke treinreis duurde ca. 7 tot 8 uur.

Voorbeelden van prijzen:
Jakarta – Semarang = € 22
Semarang – Surabaya = € 22
Surabaya – Sempu = € 18

Je print thuis de reservering uit en op het vertrekstation ruil je deze reservering om voor een treinkaartje.

Minitravel

Een andere mogelijkheid is om een minitravel te boeken. Dit zijn kleine personenbusjes of priveauto’s die je deelt met medereizigers. Te boeken bij o.a. kleine travelbureau’s.

Zonder pessimistisch te willen zijn: welk vervoer je ook kiest, chauffeurs maken lange reisuren en rijden vaak onverantwoord hard met daarbij gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Wees hierop voorbereid.

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.