Regentijd

Een nat bericht vandaag. De regentijd laat zich goed gelden. Het regent vanaf november al vaak, maar de laatste dagen is het opnieuw goed raak. Het grondwater hier in de buurt heeft nog nooit zo hoog gestaan. De backwash van het zwembad kan amper uitgevoerd, er ontstaat meteen overstroming in ons systeem. Maar dat is inmiddels opgelost. We hebben de pijpen naar buiten laten leiden voor zolang het nodig is.

De kranten staan vol met berichten, Kuta, Seminyak, Legian, het was gisteravond goed raak met overstromingen.

Maar ook wij ondervinden hinder. De regen was gisteravond zo heftig en veel dat de straat een rivier werd en het onweer sloeg zeer dichtbij in. Het huis staat er droog bij. Gelukkig maar, geen bojor (lekkage) binnen.

Half zes vanmorgen, gedreun en geklop op de buitenmuur. Wij gaan buiten kijken. Opnieuw een forse boom uit de wal naast ons huis ontwortelt en tegen de muur aan gevallen. Tevens een kleine aardverschuiving van zand en modder. Daar waren we al bang voor. Het heeft zo ongelooflijk hard en veel geregend vannacht (en al de hele regentijd periode) dat de aarden wal doorweekt is. We hebben al met de banjar besproken dat de situatie gevaarlijk is. De volgende boom die omvalt kan ons huis ernstig beschadigen. Tot nu toe is daar geen actie op geweest.

De buurmannen moeten met grote plastic zakken vol dode kippen naar de markt. Ze hakken met hun bijlen net zolang tot er precies een doorgang is waar ze onderdoor kunnen brommeren. En weg zijn ze. Het wordt al wat lichter. We kunnen nu niets beginnen. We sturen pak Kliang (het buurthoofd) een bericht. Ja hij zal zorgen dat er actie komt. En zowaar, anderhalf uur later komt het team van de dienst die belast is met bomen opruimen, met kettingzagen in actie. Ze zagen alle stammen in kleine stukken. Dat gaat voorspoedig. Maar zo snel als ze komen verdwijnen ze weer. Ze zijn alleen van het zagen. De aardverschuiving ligt er nog nu met brokken boomstam.

Om vijf uur wordt het tijd dat we in actie komen. Er komt geen hond langs om verder te ruimen. We lopen naar pak Kliang, hij is niet thuis. Morgenvroeg kunnen we terug komen. Het is niet anders. We lopen terug, wat schetst onze verbazing, er is inmiddels een bulldozer uit het niets opgedoken die aan het ruimen is. De jongen doet goed werk, de bulldozer zuigt zich vast in de blubber, wat een smurrie. Alles wordt weggewerkt en op de lege kavel van de achterbuurman gedropt. Buurman vast niet blij.

Dat is klaar, maar we zijn er nog niet. We moeten ernstig bij iemand aan de jas gaan trekken om de gevaarlijke situatie van omvallende bomen en de aardschuiving onder de aandacht te brengen. We zijn niet van die types die het eerst laten gebeuren en dan wel verder zien hoe we dat weer oplossen. De volgende bomen zullen ons huis goed raken met alle schade van dien. Ach zegt een buurman, dat is niet erg, jullie zijn toch rijk. Zo denkt men dus. Laat maar gebeuren, ze kunnen het wel betalen. Maar zo werkt het niet in onze ogen. We zullen zien hoe ver we morgen komen. Zelf aan de slag met de kettingzaag is onmogelijk. De bomen staan op de grond van een rijke eigenaar. Zonder toestemming mag je daar niet aankomen. Dat gaat grote problemen geven. Dus rest ons niets anders om in ieder geval een poging te wagen om het gesprek aan te gaan om de bomen te laten inkorten. verwijderen met wortel en al is geen optie, dat is zeker vragen om meer aardverschuivingen. Wens ons succes morgen…..

Inmiddels spoelt het weer van de regen met opnieuw onweer. Maar niet aan denken hoe de weg er morgen bij ligt met de aarde die van de wal af zal schuiven….

.

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.