Ogoh Ogoh, monsters en hangtieten

Ogoh-Ogoh poppen zijn grote monsters die gebouwd worden voor de Ngrupukparade, welke vanavond heeft plaatsgevonden op de avond voor Nyepi.

Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Bij ons op simpang empat Tohpati vindt de jaarlijkse Kesiman parade plaats. Dit jaar hebben we er rond een uur of twee in de middag al even gekeken. Alle poppen worden nu per truck aangevoerd en op de paradeplek vastgemaakt aan het bamboe onderstel. Eerdere jaren liepen we in processie vanaf een uur of zes ‘s avonds naar de paradeplaats. Omdat het dragen van de pop een zwaar karweis is, heeft men deze traditie laten varen. Jammer, want het was sfeervol om in lange rijeen met fakkels met de pop op stap te gaan.

In Kesambi wordt een gedeelte van de ogoh ogoh pop naar buiten gereden


We gaan vandaag eerst maar eens om twee uur ‘s middags kijken. Middenin de verkeersdrukte staan de poppen, rijden de trucks met de poppen af en aan, voorafgegaan door jongeren op motoren met sirenes van allerlei aard. Het “gewone” verkeer zoekt zijn weg en alle Balinezen die foto’s willen maken parkeren kris kras hun motoren en auto’s. Kortom een gekkenhuis. Zwaaiende agenten proberen het verkeer in goede banen te leiden. Middenop de kruising bouwt men het erepodium, komt een videoscherm te staan en worden de lampen geinstalleerd.

Midden op straat worden de poppen verder opgebouwd

De kraampjes worden opgebouwd

Een Ogoh-Ogoh Pop heeft de vorm aan van een mythisch wezen. Sommige hebben enorme hangtieten. Anderen hebben bloederige taferelen of er vindt een vechtscene plaats.

Rondborstig 1

Rondborstig 2

Rondbuikig

Het doel van het maken van de Ogoh-Ogoh pop is om tijdens de parade de zuivering te laten plaatsvinden van de omgeving. Want morgen, de dag van de stilte moet het hele eiland rein zijn. Demonen, geesten alles moet worden verjaagd. Tijdens de competitie die in de parade plaats vindt wordt ook vuurwerk afgestoken. Na de parade worden de poppen verbrand om de reiniging te voltooien. Maar de laatste jaren zie je steeds vaker dat de Ogoh Ogoh pop terug wordt gebracht naar de banjar.

Boven zien jullie de verscheidenheid aan poppen. Na ons middagrondje keren we rond schemer terug. Het verkeer wordt stil gelegd, de weg is voor de monsters en de bezoekers. We wachten rustig af, zittend op de middenberm samen met Dick en Ria, die ook de parade bezoeken. Banjar Kesambi is als tweede aan de beurt om de paradeshow op te voeren. Eerlijk is eerlijk, ze maken er jaarlijks veel werk van en het ziet er gelikt uit.

De Kesambi Ogoh Ogoh

Kesambi aan de beurt.

De traditie van Ogoh-Ogoh is nog vrij nieuw en kwam voor de eerste keer voor in Denpasar in 1980.

Uiteraard kunnen de eetstalletjes niet ontbreken:

Morgen  is het Nyepi. Nyepi is het Balinese nieuwjaar volgens de maankalender. Het is een dag waarbij heel Bali 24 uur stil ligt. Het is een dag voor meditatie en zelfreflectie.

Vier regels van Nyepi zijn:

1. Amati Geni: Geen vuur, licht of elektriciteit.
2. Amati Karya: Er mag niet gewerkt worden.
3. Amati Lelunganan: Er mag niet gereisd worden.
4. Amati Lelanguan: Vasten en geen entertainment.

Selamat hari raya Nyepi!

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.