Noord West Bali

We rijden vandaag van West Bali, Negara, naar Noordwest Bali met als bestemming Pemuturan.. De rit van zo’n kleine anderhalf uur loopt dwars door het Nationaal Park, Bali Barat. De weg slingert over de punt van Bali, achter Gilimanuk langs (waar de veerboten naar Java vertrekken). Waar de provincie Jembrana overgaat in de provincie Buleleng staat een standbeeld van een grote witte Balinese spreeuw, de Bali Starling, die met uitsterven wordt bedreigt maar o.a. nog in het nationaal park voorkomt.

We rijden langs de ingang van het Menjangan resort waar we vorig jaar al eens hebben gekeken en langs de haven waar de boten naar de duik-en snorkelplekken rondom het eiland Menjangan vertrekken. Ook onze overnachtingsplaats van vorig jaar, Sumberkina hill zien we liggen.

West Bali, dag 2, National Park Bali Barat

West Bali, dag 2, National Park Bali Barat

We overnachten deze keer in Taman Sari hotel.

Een fijn hotel met mogelijkheden voor snorkelen voor het hotel in zee. Het biorock project ligt voor de deur.

Info van internet: in korte tijd is het gelukt om in het ondiepe water van de baai een koraalrif te laten groeien waar een grote diversiteit van vissen, zeesterren en andere levende organismen een plek heeft gevonden. Er zijn metalen constructies in zee geplaatst waarop nu nieuw koraal groeit dat mooie kleuren heeft. Een jaar of twaalf geleden begon een Duitser met het plaatsen van een bamboeconstructie In zee om er koraal op te laten groeien. Dat was het begin van dit project. De bamboe is inmiddels vervangen door metalen objecten waar zwakstroom op staat. Deze zwakstroom leidt er toe dat er tussen de min en de plus een chemische reactie ontstaat waardoor er op de metalen constructies zich mineralen vestigen die het koraal heel snel laten groeien. Een en ander wordt nu door de lokale bevolking bewaakt en onderhouden en men hoopt door middel van donaties aan de stichting het project in stand te kunnen houden.

Om te ontdekken of het zo mooi is als beschreven trekken we in de namiddag de snorkel aan. Ik ga mn nieuwe snorkelmasker easybreath uitproberen en hoop verlost te zijn van eeuwige beslagen ramen, ondanks alle tips en trucs die ik er op heb toegepast. Ik ben nogal heethoofdig zeker en heb mijn hoop op dit comfortabele twee in een masker gezet. Het water is wel wat onrustig maar er is weinig stroming. Het masker is perfect en comfortabel.

Er is inderdaad een enorme verscheidenheid aan vissen. Prachtig! Maar het koraal is erg slecht. We zijn ook nog niet zo onder de indruk van het koraal op de objecten, maar wellicht heeft dat meer tijd nodig. Het initiatief is goed.

De volgende morgen is de zee een spiegel en al vroeg maken we twee snorkelsessies langs de objecten en dobberen gewoon boven het grijsbruine koraal. Door de prachtige lichtinval zien we nog veel meer soorten aquariumvissen dan gisteren.

De stilte in de baai is een prachtig begin van de dag.

Tegen de middag verlaten we Taman Sari om door te rijden naar Lovina.

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.