Kookles in Sanur bij chef Mudana

Donderdagmiddag wordt ik verwacht bij chef Mudana van warung SMS. Samen met kookmaatjes Liset, Lammie en Atta krijgen we Indonesische kookles.

Chef Mudana prijst zijn cookingclass als volgt aan:

Learn how to cook authentic Balinese and Indonesian cuisine under the expert guidance of Chef Mudana. A choice of interactive classes provide a fascinating introduction to the local ingredients and cooking techniques that makes food on the island of Bali so flavoursome.

Daar gaan we voor!! Chef Mudana heeft 18 jaar professionele kookervaring bij gerenommeerde hotels op Bali (o.a. Hotel Maya Ubud) en weet wat koken is. Inmiddels runt hij al een aantal jaren, samen met zijn broer Made, zijn eigen restaurant. Sinds 2015 organiseert hij kooklessen in een kookstudio achter het restaurant. In de periode van de “soft opening” van zijn kooklessen mocht ik al eens deelnemen. We kookten toen de Balinese sterren van de hemel. Op het blog heb ik er destijds over geschreven:

http://www.wijwonenopbali.com/een-smakelijke-dag-balinese-kookles/

Chef Mudana en broer Made

Vandaag koken we de authentieke Indonesische keuken. Mijn kookmaatjes zijn zeer bedreven in de keuken, wie mij kent weet dat ik geen groot kookwonder ben. Maar dat maakt niet uit, Ik heb er zin in. De ontvangst is allerhartelijkst met een kop gemberthee. Veel tijd voor de dames om te “beppen” is er niet. Er is werk aan de winkel. Maar liefst 8 gerechten moeten er over twee uur op tafel staan. Want dan komen de mannen om mee te eten. En als bonus krijgen we nog een 9e gerecht, de Balinese garnalen (omdat ik die zo lekker vond de vorige keer). De chef geeft eerst uitleg over diverse kruiden en ingrediënten die authentiek zijn voor de Indonesische keuken.

De kruiden

Voorbereiding is top

Broer Made is druk aan het voorbereiden van de mise-en-place, hij hakt, snijd en houdt de hele voortgang in de gaten. Er is een sublieme samenwerking tussen de twee mannen. Geen seconde is onbenut in de komende twee uur. We maken eerst de basis, de kruidenpasta (bumbu kuning). Daarna rollen de gerechten een voor een van de kookplaat, handige foefjes worden besproken en we hebben veel “proef”momenten.

Proeven

Eigen inbreng is ook mogelijk. Wanneer er suggesties gedaan worden over smaak of structuur van een gerechten gaat de chef er meteen mee aan de slag en probeert samen met ons uit. We zijn zijn koksmaatjes, we hakken, snijden en roeren ook wat in de pannen en leren hoe we met gemak en in een handomdraai de gerechten kunnen bereiden.

Gado gado in de maak

Pruttelende kare

Soto ayam

Rond 6 uur rollen al de twee eerste hongerige mannen binnen, helaas, wij zijn nog druk aan het koken en ze moeten even geduld hebben. Rond half zeven zijn de gerechten klaar en kunnen we, inmiddels compleet, met het hele gezelschap aan tafel De soto ayam is ons voorgerecht en smaakt heerlijk! Toch anders dan mijn “zelf” gemaakte soto ayam, (nee ik zal niet meer de pakjes kruidenpasta van Indofood kopen…). De sateh, nasi goreng, pepes ikan, pergedel jagung, gado gado, kare tahu tempe en niet te vergeten de eigengemaakte satehsaus van geroosterde pinda’s smaken heerlijk. De kolak pisang, ons nagerecht, is een mooie afsluiting van ons zelf gemaakte Indonesisch diner.

Selamat makan!

Every class covers a number of different dishes by following a series of step-by-step instructions as demonstrated by Chef Mudana. These are hands-on sessions whereby everything is prepared from scratch including the aromatic spice pastes that are an important part of local cuisine. The end result is a delicious lunch or dinner that all participants get to share.

Het klopt helemaal! Voor degenen die hier op vakantie zijn of wonen en ook een cookingclass willen volgen: de cookingclass van chef Mudana is een aanrader! Beide keren kan ik met trots zeggen dat het mij ook gelukt is. De authentieke smaken van zowel de balinese als Indonesiche keuken leer je hier bereiden in een zeer gemoedelijke sfeer waarbij de perfecte voorbereiding van beide broers bijdragen tot een paar ontspannen kookuurtjes! Wij betaalden per persoon rp. 500.000. Beslist het geld waard,

Voor informatie over mogelijkheden en prijzen kijk op de website van chef Mudana.

http://www.cookingclasssanur.com/p/chef-mudana-sanur-cooking-class.html

 

 

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.