Jakarta, dag 2

Op onze tweede dag in Jakarta gaan we naar Monas. Het Nationaal Monument Monas wordt gezien als het hart van de stad Jakarta. Het monument is een moderne versie van de oude Hindoe-Javaanse lingga en yoni. De lingga, door de lokale bevolking ook wel de laatste erectie van Soekarno genoemd, is 137 meter hoog. Op de top is een bronzen vlam geplaatst van 14,5 ton die met 35 kg goud is bekleed. Monas symboliseert de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument is gelegen aan het Medan Merdeka plein, het voormalige Koningsplein.

De bouw begon op 17 augustus 1961 onder het bewind van Soekarno en was klaar op 12 Juli 1975 onder het bewind van Soeharto.

Bezoekers kunnen de lift naar boven nemen. We kopen tickets a 15.000 rp. p.p. en mogen hiermee in de lift naar boven. Het loket voor de kaartjes ligt aan de zijkant van het plein. Van daaruit loop je ondergronds naar de Yoni. In de Yoni is een museum met diorama’s over de onafhankelijkheidsstrijd en de historie van Indonesië.

Maar we willen eerst naar boven voor het te warm wordt. Via een soort van eftelingpoortjes bereik je de rij wachtenden die ook met de lift mee willen. Er kunnen gemiddeld zo’n 8 mensen mee. Dat wordt een stief kwartiertje wachten tot we aan de beurt zijn.

In de lift en rondom Monas schalt marsmuziek uit de luidsprekers. De liftbediende zegt dat dit voor de “helden” is. Boven is er rondom uitzicht op de stad. Er hangt al redelijk veel smog in de stad rond 11 uur in de morgen, maar we hebben nog een goed vergezicht. We zien o.a. het Medan Merdeka Park, de Istiqlal Moskee, het Nationaal Museum, de National Gallery en het treinstation Gambir.

Na ons rondje “top” dalen we met de lift naar beneden. De lift stopt op etage 2. We lopen een rondje op deze verdieping. Aan de randen zijn geschiedenisvoorstellingen uitgebeeld. Met de trap lopen we het laatste stukje naar beneden. We lopen langs de diorama’s in het museum.

Door het park lopen we naar de tegenoverliggende uitgang. We braden bijna van het plein af. Er is geen schaduw.

We laten ons met de taxi afzetten in het winkelhart waar we even afkoelen onder het genot van een verfrissing. We hebben een interessant stuk geschiedenis gezien vandaag.

De avond brengen we door in restaurant Sateh Khas Senayan. De sateh is hier top!

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.