Jakarta, dag 1

Een paar dagen Jakarta. Nog nooit geweest, behalve op transfer met trein of vliegtuig. Menigeen geeft aan dat je in Jakarta niets te zoeken hebt. We gaan het ervaren.

Ons hotel aan Mangga Dua square heeft een prima ontbijtbuffet waar we de dag mee beginnen. De zon schijnt, het is helder en droog weer en al vrij vroeg gaan we naar Kota Tua. Dit gedeelte van de stad heeft veel Hollandse gebouwen. Op het Fatahillah plein kunnen we niet om de gekleurde fietsen heen die je voor een half uur kunt huren om er mee te flaneren op het plein.

de huurfietsen, restaurant Batavia op de achtergrond

met tropenhelm voor de mannen

‘s Morgens vroeg is er niet veel belangstelling, maar gisteravond tegen schemer zaten heel wat jonge stelletjes verliefd op de fiets te hannesen met hun selfiesticks. Zij de grote zonnehoed op in de bijpassende kleur van de fiets en hij de tropenhelm op. Een waar vermaak waar we in alle rust aan de rand van het plein naar hebben gekeken. Batavia, zoals Jakarta van oudsher heet onder het regieme van Nederland en gesticht werd door Jan Pieterszoon Coen, heeft veel Hollandse kenmerken.

We worden aangesproken door Daniel Lee. In het Nederlands galmt hij jaartallen en namen op uit de Nederlandse historie. Hij is werkzaam bij de renovatieprojecten van Kota Tua. Hij laat ons een stuk tramlijn zien. Volgend jaar wordt een begin gemaakt met het opgraven van de vroegere lijn van Kota Tua. Dit project gaat 10 jaar duren en zijn broer die in Maastricht woont komt hier naar toe met een groep van 25 Nederlanders om het project te begeleiden. Ik weet het nooit zo zeker met deze praatjesmakers die overal broers en familieleden hebben. Maar het was een leuke ontmoeting.

Gouveneurskantoor en voormalig stadhuis

Het gouveneurskantoor (voormalig stadhuis) is ons volgende doel. Binnen is het Jakarta museum ingericht met een stuk geschiedenis van de oude stad Batavia. Er zijn veel schoolklassen die het museum bezoeken.

Schoolklas

Zittend in de tentoonstellingsruimte  krijgen ze tekst en uitleg. Menig kind heeft pen en schrift in de aanslag. Maar als ik het zo bekijk wordt de vertelde geschiedenis niet of nauwelijks door ze vastgelegd. Wij zijn interessanter voor ze. Dus om ze niet al te veel af te leiden kiezen we een andere route. Een enkele leerling die zich onttrekt aan de hele meute probeer ik bij de les te betrekken door te wijzen op het schriftje. Ik vermoed zonder resultaat.

We lopen daarna een rondje plein, bekijken de oude gevels, café Batavia en het kanon Si Jagur. Wanneer vrouwen vroeger op het kanon gingen zitten was dit goed voor de vruchtbaarheid.

Het vruchtbaarheidskanon

Café Batavia heeft veel koloniale elementen uit de Hollandse tijd. Maar er mag niet gefotografeerd worden. De menukaart laat geen oud Hollandse prijzen zien. Dus we besluiten ons bakje koffie te gaan doen bij Djakarte, even verder op. De Tempo Doeloe sfeer is daar net zo aanwezig als bij Batavia.

Cafe Djakarte

Het Wayang museum, ook aan het plein, laten we eerst even voor wat het is.

De twee oud Hollandse panden bergen het wayang museum

We willen de wandeling langs de Kali Besar maken. Er wordt veel gerenoveerd en gerestaureerd langs de  Kali Besar. Er is niets te zien. Alles is afgesloten met schotten. Gelukkig is de houten ophaalbrug, de Hoenderpasarbrug, 200 jaar oud, wel  te bezichtigen.

200 jaar oude brug waarvan een duplicaat ook in Nederland staat

Het grote hotel “de Rivier” bij de brug staat ook in de stijgers. Er staan werkelijk prachtige panden hier aan de kade. Hopelijk restaureren ze nog meer. Dan wordt het een mooi stukje Jakarta vol geschiedschrijving.

Nu zijn er langs de kade van Kali Besar nog veel stalletjes, deze meneer heeft een Levis permak naaiatelier op zn karretje.

We lopen door langs de Kali en zien een oude toegangspoort met het VOC huis ernaast.

VOC huis

Museum Bahari en de oude uitzichttoren van Fort Culemborg zijn inmiddels gerenoveerd en het voetpad er naar toe langs de Kali is splinternieuw.

Uitkijktoren Fort Culemborg

Museum Bahari

De Pasar Ikan is niet meer dan een bouwval, daar valt niets aan te bekijken. Met een driewielige bentor rijden we naar de haven waar de grote houten schepen, de Buginese schoeners ook wel Pinisi genoemd, liggen. De knaap van de bentor met een gebit waar nodig renovatie aan moet plaats vinden, zet ons af bij de slagboom van Sunda Kelapa. Hij mag niet naar binnen zegt hij. Ai, dan hebben we te veel betaald voor die armzalige meters die hij met ons gereden heeft. Zo zie je maar, ons overkomt dat ook nog wel eens. Hopelijk kan hij voor de 15.000 rp een lekkere nasi scoren. Glimlachend wil hij nog wel op de foto! Tuurlijk!

Leuk ritje

Inmiddels is het rond het middaguur en de zon brandt genadeloos. 34 graden is het. We bekijken een paar oude Pinisi aan de Sunda Kelapa. De schepen varen nog steeds en er is bedrijvigheid alom. Het aanbod om een tochtje te maken tussen de Pinisi in een sampan slaan we af. Het water is vies en onwelriekend. We zien de boten zo ook wel.

Pinisi

Contrast oud en nieuw

Sunda Kelapa

We sluiten deze Kota Tua dag af met de taxi richting hotel, waar we lekker bijkomen van alle indrukken en de hitte.

In de namiddag laten we ons afzetten bij Sarinah, een warenhuis om niet te missen lezen we. Inderdaad dat klopt, rondje roltrappen op en neer en snel naar buiten. Vroeger misschien aantrekkelijk maar hier heeft de tijdgeest toegeslagen. Vorig jaar januari heeft op de kruising bij Sarinah een bomaanslag plaatsgevonden, waarbij 7 doden zijn gevallen. Het blijft toch een raar gevoel wanneer je er zelf loopt. Van Sarinah lopen we naar de Plaza Indonesia met het grote Kempinski hotel. Vanaf de loopbrug maken we foto’s van het plein.

Plaza Indonesia

We settelen ons bij de Starbucks in de poepchique Plaza Indonesia mall. Van Max Mara tot Cartier en de Maserati als showmodel ten toon gesteld. Heerlijk om hier lekker ouderwets te kijken naar de rijken der aarde die langs schuifelen of naar hen die zich dat wanen. Welgesteld of niet, menigeen tuurt alleen maar op het telefoonscherm. Leo vindt windowshopping hier voldoende. Dat is nu weer jammer. We verhuizen daarna naar de volgende shoppingmall aan de overkant: Grand Indonesia. In de Pancaria eet je pancakes met beleg. Onze pancakecombi’s konden ons niet zo bekoren. De mierzoete pannenkoek met hartig beleg slaan we de volgende keer over.

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.