Indonesië in een notendop op Bali

Taman Nusa Cultural Park is een culturele attractie op Bali. Het park is 15 ha groot. Je kunt het vergelijken met een openluchtmuseum waarin 60 authentieke traditionele huizen staan opgesteld Tevens zijn er twe expositieruimtes waar kunst en traditie vanuit Indonesië getoond wordt., Taman Nusa Cultural Park ligt in Sidan Gianyar.

Vier jaar geleden is het park geopend. We waren destijds tijdens de “soft opening” een van de eerste bezoekers. De verzameling traditionele huizen in het park uit de archipel Indonesië is uniek. Wat ons heugt van toen was de enorme hitte. Geen schaduw te bekennen. Inmiddels, vier jaar later, wandelen we door een groen park waarbij er volop beschutting is van bomen.

Omdat we “lokaal” zijn met onze Kitas is de entreeprijs voor ons 89.000 rp. p.p. Wie niet lokaal is betaald fors meer, de entreeprijs bedraagt voor volwassene $29 en voor kinderen $19.  Daarnaast zijn er nog andere duurdere pakketten waarbij je traditioneel Javaans gekleed op de foto mag of waarbij de Barongdans opgevoerd wordt. Op de website hieronder vind je de info.

De tour door het park geeft een inkijkje in Indonesië. Je leert over het dagelijkse leven van de lokale bevolking door de eeuwen heen.

Vier van de opgestelde huizen zijn origineel, vervoerd vanaf het eiland van herkomst naar het park en herbouwd ter plaatse. Je reist o.a. door Papoa, Timor, Java, Sumatra, Molukken, Flores, Sulawesi, Kalimantan, Lombok en niet te vergeten Bali.

De start in het park begint met een tochtje onder een lucht vol paraplu’s. Wat is dat toch dat tegenwoordig alles opgeleukt moet worden met die plu’s? Whatever, het is een vrolijk gezicht

de entree

Omdat we met z’n tweeën zijn, krijgen we bij ieder “nieuw eiland” een privévoorstelling in de vorm van dans, muziek of handwerk. Leo mag zelfs het bekende scheepje in de fles proberen te maken. We lopen bijna alleen in het park. Tegen twaalf uur komen er twee groepen Chinezen binnen. De ene groep racet in golfkarretejs door het park en stopt nergens. De andere groep loopt achter de leader aan met vlag en megafoon. Ze stoppen nergens. Je vraagt je af wat ze hier doen. Maar afijn, ze zijn snel weg en opgeruimd staat netjes.

Welkomstdans Barong

We doen ongeveer twee en een half uur over het rondje park. Het park is prachtig gelegen en bij het uitzichtpunt zie je de terrasvormige sawah’s. De gids vertelt dat we uitzicht hebben op de drie ravijnen waar o.a. de rivier Ayung doorheen loopt.

We hebben ervoor gekozen de gids met ons mee te laten lopen, wie dat niet wil kan het rondje ook alleen doen.

Prachtig gelegen tussen de sawah’s

Bij het bezoek aan het park Taman Nusa maak je kennis met de culturele diversiteit van Indonesië. Voor wie daar in geïnteresseerd is zeker een must. In vier jaar tijd kun je echter al wel merken dat de huizen te lijden hebben onder het klimaat. Hopelijk blijft men het park wel goed onderhouden. De website geeft meer informatie:

Home

Een fotoimpressie van het park:

Expositieruimte

Klein Boroboudur

We naderen Papoea

Papoea

Nusa Tengara, Lombok, Flores, Sumbawa

Heerlijke muziek

Javaanse joglo’s

Sulawesi

Sulawesi

Scheepje in de fles maken

Sulawesi

Toraja

de Tau Tau van Torajah

Prachtig houtsnijwerk

Kalimantan

Kalimantan

Sumatra

Sumatra, paleis van Bukkitingi

Sumatra

De koning en de koningin

de weefkunst, dubbel ikat

Javanese batik

Javaanse inrichting

Javaanse poppenspeler

Meesterspelers op de angklung

Muzikaal onthaal bij de entree

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.