Denguefever, Knokkelkoorts

Omdat vandaag (31 maart 2016) hier op Bali opnieuw in het nieuws is dat het aantal gevallen van Knokkelkoorts (Denguefever) ten opzichte van vorig jaar met 70% is toegenomen, zet ik informatie van het RIVM (samengevat) online. Het is niet de bedoeling ongerustheid op te wekken. Echter alertheid op bescherming ter voorkoming van Dengue is in deze periode van het jaar (regenseizoen) van belang. Het kan u helpen niet besmet te raken. Het zou vervelend zijn als u tijdens uw verblijf hier ziek wordt. Maar uiteraard is het aan een ieder voor zich om de keuze te maken wel of niet iets aan preventie te doen. Preventie: Gedurende de gehele dag (dus niet alleen rond schemertijd) gebruik maken van een antimuggenmiddel met Deet. De tijgermug, verantwoordelijk voor het overbrengen van het virus, steekt ook overdag. Op Bali zijn diverse goede preventieve middelen te koop in de supermarkten (o.a. Soffell). download (1)

Slikken van vitamine B1 (vooraf beginnen) zou mogelijk ook preventief kunnen werken. 
Beter airco aan dan een ventilator.  Aan het begin van je vakantie koop je een een mini spuitbusje Hit One Push, ‘s avonds sluit je na het eten je deuren en ramen en drukt 1 pufje de kamer in en 1 pufje de badkamer in. Het dood de aanwezige insecten en werkt 8 uur lang.  Draag zoveel mogelijk bedekkende, lichtgekleurde kleding.
Let ook op schaduw (bijvoorbeeld in het bos); muggen steken niet alleen ‘s avonds
Geen parfum gebruiken.
Dan nog de Indonesische manier: mocht je een hotel hebben met een terras en dat is papayablad branden . Er zijn ook spiralen maar die stinken verschrikkelijk en er wordt van gezegd dat ze ongezond zijn.

Denguefever: Knokkelkoorts (of Denguefever) is een door muggen overgebrachte virusziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door het denguevirus dat wordt verspreid door muggen. Knokkelkoorts komt voor bij mensen die tropische landen hebben bezocht waar de ziekte voorkomt. De mug legt de eitjes in stilstaand water. Denk hierbij aan bijvoorbeeld emmers waar een laagje water in staat, waterbassins waar men mooie bloemen in legt en andere plekken waar stilstaand water is. de tijgermug tijgermug In Indonesië noemt men Denguefever: DB, Demam Berdarah Ziekteverschijnselen: De incubatieperiode voor dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 3-7). Ongeveer 80% van de geïnfecteerde personen heeft geen symptomen. Milde verschijnselen als plotseling opkomende koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spier- en gewrichtspijn en huiduitslag komt bij ongeveer 15% van hen voor. De overige 5% heeft een ernstiger verloop. Daarbij treden soms complicaties  op. Deze kunnen levensbedreigend zijn als er niet wordt behandeld. In geval van twijfel neemt u contact op met een arts voor het testen van uw bloed. 2 Hoe vaak komt het voor? Dengue komt vooral voor in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid Amerika, de zuidelijke en centraal pacifische eilanden, Australië en Afrika. De WHO schat dat er wereldwijd jaarlijks 50 tot 100 miljoen infecties zijn, 500.000 gevallen van dengue hemorragische koorts, en 22.000 sterfgevallen, vooral kinderen. Informatie: Mijn informatie pretendeert niet volledig te zijn. Zie hiervoor o.a: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Dengue of http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Dengue    

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.