Bondalem 2

We slapen heerlijk in Villa Taman Ayu in Bondalem. Anjo is wat vroeger wakker dan Leo en loopt op haar gemak de tuin door genietend van de bloemen, de vogels en eekhoorntjes. Een tropisch paradijs. De dag start zonnig en goed.

Fluitend wakker worden

Olifantsoren

Lijkt op een kleine orchidee

Helanconia

Doorkijkje

Bondalems houtsnijwerk, raamluik

Ganesha

Orchidee met rode mieren

Vrouwelijke wachter

De staf is erg vriendelijk en zorgt dat we een lekker ontbijt krijgen. In het dorp is een crematieceremonie. We horen de gamelan geluiden van de optocht naderbij komen. Rond 9 uur zal de ceremonie plaats vinden op de begraafplaats, niet ver van Villa Taman Ayu. Bali is vaak jam karet, elastieken tijd, dus we maken geen haast. Na het ontbijt lopen we onder talloze rambutan bomen richting de begraafplaats. Er keren al veel mensen huiswaarts. Het zal toch niet op tijd zijn begonnen en al afgelopen zijn?

Bomen vol rambutans

Aan het werk bij de stallen

We komen aan bij de begraafplaats en horen nog net de gasbranders loeien. Het vuur is al bijna gedooft. Achterop de begraafplaats delft men een graf om de asresten van de overledene in te begraven. We blijven bij de ingang even kijken. De plechtighed is afgerond. Alleen familie wacht nog op de laatste rituelen.

De randverschijnselen zijn altijd bijzonder. Er zijn kraampjes met eten en drinken en ook het jonge grut wordt niet vergeten. De jongen met vogels in de bak achterop zijn brommer en in kleine ronde kooitjes hoopt ook nog een centje te verdienen. We moeten ons altijd bedwingen om niet de luikjes open te zetten zodat de vogels de vrijheid tegemoet kunnen vliegen. Maar ‘s lands wijs, ‘s lands eer.

Huiswaarts met suikerspin

In Nederland alleen op de kermis, bij ons hier ook bij crematies, de kleintjes willen ook wel wat lekkers

De familie wacht met de foto van de overledene (een oude mevrouw) op de rituelen bij het graf

Je kunt er ook vogeltjes kopen…

In het linker kooitje een groen en bruin geverfd exemplaar. Op mijn vraag waarom hij de vogels verft, gaf de jongen geen antwoord.

Suikerspinnen, vogels, maar ook ijsjes te koop bij de ingang van de begraafplaats. Iedereen wil een graantje meepikken

Zwaar beladen vrouwen lopen langs

We lopen verder naar het strand en genieten van de rust en het lokale leven.

Even verderop hangt het voetbalteam aan de lijn.

Gaudi is ook langs geweest

Gras gesneden voor de dieren

Kelapa

Mooie deur uitgezocht bij m’n jurkje

Strand Bondalem

Aan het strand zijn een aantal kleine (yoga) resorts. Na onze wandeling lezen we een boek aan de rand van het zwembad, totdat om vier uur de hemelsluizen open gaan. Pas tegen de morgen wordt het weer droog. De namiddagkoffie drinken we gezellig bij Ingrid en Ria. Tegen de avond kookt de staf een heerlijk avondmaal voor ons. De dag is weer goed geweest.

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.