“Bomen” over bomen

Het is (gedeeltelijk) gelukt om met ons buurthoofd, pak kliang, tot overeenstemming te komen over het weghalen van de gevaarlijke bomen. Het “bomen” over de bomen met hem verliep in twee etappes. Bij de eerste etappe krijgen we toestemming om de boom achter het huis waar we overlast van hebben door slepende takken over dakpannen en een grote hoeveelheden bladafval volledig om te mogen zagen.

Zo gezegd zo gedaan. pak Kliang houdt zijn woord en kwam gisteren met de oranag potong (de man die het werk gaat uitvoeren) langs om te onderhandelen over de prijs. Na wat “nego” komen we tot een akkoord. En zie daar, vanmorgen om negen uur komen twee tanige mannen aangebrommerd met een boodschappentas vol met bijlen, touw en de sensor (de kettingzaag).

Kijken hoe we de zaak gaan aanpakken

Man 1, de “opper”, klimt al snel in de boom en hakt alles wat op zijn pad komt meteen onder zijn voeten vandaan. Hij jodelt al snel. De boom zit vol hele grote rode mieren die echt heel gemeen steken. We weten het, wanneer we de achtermuur van het huis laten schilderen gaan de schilders ook jodelen. Die kunnen dan met een bus baygon net het lijf redden. Maar arme pak potong moet toch echt omhoog. Halverwege de rit komt hij naar beneden. Hij danst over de straat om de rode moeren van zich af te slaan. Echt kasian (zielig) ik kan hem wel de spuitbus verdelging aanbieden, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

Als een aap in de boom

Er blijft een tak aan een telefoonkabel hangen die gelukkig niet meer in gebruik is. De kabel wordt met kunst en vliegwerk meer naar het huis getrokken. Zo is de weg weer vrij voor vallende takken. Eerst maar koffie met cake voor de mannen. De koffie gaat erin, de cake bewaren ze voor later. Maar dat hadden ze niet moeten doen, onze manke buurhond Djingo ruikt lekkers en in een ongezien ogenblik verorbert hij de drie stukken cake in een oogwenk. Zo die heeft z’n portie ook weer gehad voor vandaag. Gelukkig is er nieuwe voorraad om de inwendige mens te versterken.

Djingo eet mee

Dappere pak potong klimt opnieuw in de boom, als een haas kapt hij alle takken van de stam. Hij jodelt opnieuw en als hij beneden komt is pak kliang, die inmiddels gearriveerd is, de reddende engel die alle mieren van hem afslaat. De armen van de man zitten inmiddels onder leleijke bulten. Pak kliang vindt het hilarisch en heeft lol voor drie.

Pak kliang helpt met het verwijderen van rode mieren

Er wordt een touw rond het midden van de boom gebonden om hem omver te trekken wanneer de kettingzaag er van onder in gaat. Pak potong knettert er op los met de kettingzaag en hulpje en pak kliang trekken aan het touw. De boom wil niet meteen om. Dus komt pak potong meetrekken en daar knettert de boom naar beneden, niet op het huis en niet op het schuurtje van de achterbuurman. Goed gedaan mannen! Pak kliang heeft een goede timing en rent als een haas onder de vallende boom vandaan. Zo die klus is geklaard. Pak kliang vindt alles opnieuw hilarisch en heeft weer pret voor drie.

Met de kettingzaag in actie

Daar gaat de boom om

Onder het wachten heb ik opnieuw de bomen op de wal onder de aandacht van pak kliang gebracht. Moeilijk, kan niet, nog meer aardverschuivingen. Rustig zet ik door. Nee pak, de bomen hoeven er niet uit, alleen wat kleiner graag, als ze dan vallen krijgen we geen schade. Jaja, lastig enzovoort. Inmiddels brommert er een buurman langs die eergisteren ook geholpen heeft bij de aardverschuiving. Hij spreekt pak kliang ook aan over de bomen. Ik luister op afstand mee en voel dat pak kliang “om” gaat.

En zo waar, etappe twee komt in zicht. De bomen mogen wat worden ingekort. Wel niet zoveel als we willen maar er kan een stuk vanaf. Samen kijken we hoe en wat. De mannen van het kappen kunnen dus nog even door met werken. Ze hakken wat grote takken uit de boom op aanwijzing van pak kliang. Wij geven uiteraard ook rustig wat aanwijzingen wat we er nog meer afwillen. Zo geschiedt het dat de bomen met de botte bijl bewerkt worden. Gelukkig zijn deze exemplaren miervrij. Meer dan dit krijgen we niet gedaan. Maar gelukkig de zwaarte is uit de bomen. We kunnen niet zeggen dat het gevaar geweken is, maar we moeten het er mee doen.

Met de bijl achter in je broek gestoken  de boom in

Een bomendokter in Nederland zou met lede ogen aanzien hoe de bomen hier een kopje kleiner worden gemaakt. Wat rest zijn afgescheurde stukken boom.

De grootste takken mogen van de boom gekapt worden

Pak potong

We bedanken pak kliang voor bewezen diensten. De orang potong pakken weer in en gaan naar de volgende klus. Tsjaaaa en wie nu de rotzooi op de kavel van de achterbuurman opruimt is niet duidelijk. Er zijn genoeg mensen die hout willen, dus zal er vanzelf een soort natuurlijke opruiming ontstaan zegt pak kliang. Is ok zo. Fijn, hoeven we ons geen zorgen te maken over de ravage op die kavel.

Missie bomen is hierbij ten einde en we gaan er vanuit dat we er voorlopig weer tegen aan kunnen.

 

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.