Wat is de beste reistijd voor Bali?

Wat is de beste reistijd om naar Bali te komen? Qua temperatuur kun je het hele jaar door naar Bali reizen. Het kwik blijft het hele jaar rond de 30 graden. Waar je op kunt letten, is of het het natte of droge seizoen is. Bali kent namelijk een moessonperiode waarbij het tijdens langere perioden achter elkaar flink kan regenen. Gemiddeld duurt deze van november tot en met maart. De maanden december en januari gelden als de natste perioden van het jaar. Maar net als over de hele wereld is het klimaat aan veranderingen onderhevig. Het valt niet te voorspellen of in deze periode veel regen valt. Dit jaar (regenseizoen 2015/2016) is er tot eind januari nauwelijks regen gevallen.

images

De droge tijd; tijdens de  droge periode kan er ook wel eens een bui vallen, maar dit komt dan toch veel minder vaak voor dan tijdens de moesson. De droge tijd duurt (logischerwijze) van mei tot en met september. Houd er wel rekening mee dat het tijdens de zomervakantie hoogseizoen is op Bali en alles dus duurder en voller is. Vooral in juli en augustus kan het erg druk zijn omdat Bali in die periode volop bezocht wordt door Australiërs en Europeanen.

image

De regentijd; is het de moeite waard om naar Bali te komen tijdens het regenseizoen?  Het is ook tijdens de regenperiode zeker de moeite waar om naar Bali te gaan. Het regent vaker dan tijdens het droge seizoen, maar meestal beperkt de regen zich tot korte, heftige buien aan het eind van de dag of ‘s nachts. Overdag is het dus vaak gewoon lekker zonnig. In de aanloop naar de regenperiode toe loopt de luchtvochtigheid op. Dat geeft een klam en heet gevoel. Dat is wel iets waar je rekening mee kunt houden. Het is sneller benauwd.

Beste reistijd; als je niet aan een schoolvakantie gebonden bent, is de beste tijd om naar Bali te gaan tijdens de maanden mei, juni of september.

imgres

Hoe de (gevoels)temperatuur is hangt ook af waar op Bali je bent. Langs de noordkust is het meestal zo’n 3 graden koeler en langs de zuidkust van het Indonesische eiland is het gemiddeld juist twee graden warmer. Ook de hoger gelegen plekken zijn meestal net een paar graden koeler dan de gemiddelde temperatuur op Bali. Daarbij is het ook zo dat het noorden en het noordoosten van Bali meer regen te verwerken krijgen dan het zuiden, dit heeft te maken met het feit dat de meeste buien via de noordoostpassaat het eiland binnen gevoerd worden. In de winterperiode kan het dus slim zijn om te kiezen voor een hotel in het zuiden en zuidwesten.

De zonkracht is het hele jaar door erg hoog op Bali. Zelfs op regenachtige dagen kan de zon nog flink schijnen. Alles bij elkaar is de regentijd helemaal geen slechte tijd om naar Bali te gaan, zeker als je in overweging neemt dat het dan een stuk rustiger is en dat juist tijdens die periode de toch al uitbundige natuur op zijn mooist is!

Please follow and like us:

3 reacties

 1. We blijven ontdekken en delen het graag met jullie.

 2. Bedankt voor deze nuttige informatie.Ondanks het feit dat wij al meer dan 10 jaar naar Bali komen, hebben wij hier toch nog nieuwe bezienswaardigheden ontdekt.
  Wij verblijven nu al een aantal keren in Sanur- Respati, maar houden ons aanbevolen voor andere mooie plekken.
  Mvg Belinda Anthonissen.

 3. Ilka van Don-Quittner

  dank voor de info, wij komen 1/2 februari naar Bali en eind Augustus tot 1/2 September ook. Het belangrijkste is dat wij op Bali zijn.
  Groeten,
  Ilka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.