Aankomst op vliegveld Bali

Luchthaven Ngurah Rai (Indonesisch: Bandara Internasional Ngurah Rai) is een internationale luchthaven op Bali. De luchthaven ligt op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de stad Denpasar. De luchthaven ligt 2,5 kilometer ten zuiden van de populaire badplaats voor toeristen Kuta.

De luchthaven is na Jakarta’s luchthaven de tweede belangrijkste luchthaven van Indonesië. De luchthaven heeft 1 start- en landingsbaan met een lengte van 2984 m. Deze baan is in 1992 verlengd tot 2700 meter. Het vliegveld bestaat sinds 1931.

De luchthaven is vernoemd naar de Balinese verzetsstrijder I Gusti Ngarah Rai die in 1946 in de strijd tegen de Nederlanders is gesneuveld.

In de periode 2009-2011 werd er een grote nieuwe aankomst- en vertrekhal gebouwd van 100.000 vierkante meter en de bestaande hal van 56.000 vierkante meter werd gerenoveerd.

Terminals

De luchthaven bestaat uit twee terminals, een international en een domestic terminal.

Immigratie

Na aankomst van een internationale vlucht is de eerste stap de immigratie. Als je als toerist naar Indonesië komt (korter dan 30 dagen) krijg je een gratis visum. Je kunt meteen doorlopen naar de wachtrij voor de balie aangeduid met ‘Foreigner‘. Je moet duidelijk kunnen maken dat je echt als toerist komt (ze vragen soms om een boekingsbevestiging van een hotel) en dat je het land binnen de toegestane termijn van 30 dagen (29 nachten) weer verlaat (je moet je vliegticket het land uit kunnen laten zien). Zie het artikel over visa op onze website: http://www.wijwonenopbali.com/visa-voor-indonesie/

Als je langer dan 30 dagen wilt blijven en géén visum hebt aangevraagd bij de Indonesische ambassade (bijvoorbeeld in Den Haag), kan je een ‘Visa-on-arrival‘ (VOA) kopen voor 35 dollar (USD). Die is ook 30 dagen geldig, maar kan eenmalig met 30 dagen verlengd worden bij een immigratiekantoor in alle grotere steden in het land. Het VOA kan betaald worden met dollars, maar ook met bijvoorbeeld Indonesische rupiahs of met euro’s. Wisselgeld wordt altijd in rupiah gegeven. Na aanschaf van de VOA ga je simpelweg naar de ‘Foreigner‘-wachtrij. Bewijs van onderkomen in Indonesië en uitreisticket (nu binnen 60 dagen) kan nog steeds om gevraagd worden.

Bagage en douane

In het vliegtuig krijg je een formulier voor de douane. Hierop moet je persoonlijke gegevens invullen (één formulier per familie/reisgezelschap) en aangeven of je bepaalde goederen in je bagage hebt die gemeld moeten worden (omdat ze verboden of belastingplichtig zijn). Je moet bijvoorbeeld belasting betalen als je méér dan 1 liter alcoholische drank bij je hebt. Gewoonlijk kan je bij alle vragen ‘Nee‘ invullen en wordt er dan door de douane verder niet meer naar gekeken.

Het douaneformulier lever je niet in bij de immigratie, maar neem je mee tot na de bagageband. Na de immigratie kun je je bagage van de bagageband halen, en dan ga je langs de douane. Dit is meestal niet meer dan het afgeven van het formuliertje,  je koffer gaat nogmaals door de scan.  (met name als er een witte of rode tiewrap om je handvat van je koffer is aangebracht, o.a. bij Qatar vluchten of krijtstrepen bij o.a. Garuda vluchten).

Vervoer naar bestemming

Na alle formaliteiten kun je op zoek naar vervoer voor je bestemming. Het is aan te raden om eerst, als je nog geen Indonesisch geld hebt, naar een geldautomaat te gaan. Het is handig altijd geld op zak te hebben. Er staan geldautomaten op de luchthaven en er zijn wisselkantoren (onvoordelige koers).

Velen worden opgehaald door chauffeurs van de accommodatie waar ze geboekt hebben. Deze staan buiten bij de uitgang te wachten met een bord met de naam erop.

U kunt verder kiezen of u een taxi neemt of in onderhandeling gaat met chauffeurs die hun diensten aanbieden.

De taxiprijzen zijn sinds september 2017 aangepast. Zie de foto voor berekening van de taxiprijzen van taxi’s Ngarah Rai:

Wij lopen meestal even naar de vertrekhal van Domestic. Daar komen veel Bluebird taxi’s aan die hun passagiers afzetten. Wij vragen of we mee terug kunnen rijden op de meter. Dit lukt altijd. Zo zijn we van het gezeur af en omzeilen we de woekerprijzen die door de taxichauffeurs gevraagd worden.

De Grab en Uber taxi mogen niet op de terminal komen. Echter net buiten het vliegveld is er gelegenheid om opgepikt te worden. Overleg even met de chauffeur die via de app zijn diensten aanbiedt.

De Sabargita bus doet ook de luchthaven aan.

Bussen vanaf Bali Airport

trans-sarbagita-bus

Bus van Trans Sarbagita, lijn 2.

De afgelopen jaren is er begonnen met de ontwikkeling van een netwerk van bussen onder de naam Trans Sarbagita. Twee van de buslijnen doen de luchthaven aan:

  • Lijn 2: Batubulan – Sanur – Kuta – Luchthaven – Nusa Dua
  • Lijn 8: Luchthaven – Denpasar – Mengwi busterminal – Tabanan

Een busticket, onafhankelijk van de afstand, kost 3.500 rupiah (€ 0,25). Lijn 8 bestaat officieel uit drie verschillende lijnen, dus als je van het begin tot het eind van de lijn reist betaal je drie keer. Naast deze twee lijnen is er maar één andere Trans Sarbagita-buslijn (lijn 1), die rijdt van het centrum van Denpasar naar het culturele park Garuda Wisna Kencana in het zuiden.

Andere opties

gojek-op-bali

Scootertaxi van Go-Jek op Bali.

Als je niet veel bagage hebt zou je ook per scootertaxi (ojek) kunnen gaan. Deze staan te wachten bij de zijingang van het vliegveld. Gebruik de app van Go-Jek,

Tenslotte is het nog een optie om een auto met chauffeur te huren. Dit kan natuurlijk voor een hele dag of meerdere dagen, maar sinds kort bieden autoverhuurbedrijven dit op de luchthaven ook aan voor bijvoorbeeld een halfuur of een uur. Zo is het dus in principe een taxiservice, maar dan met een gewone huurauto. Deze auto’s zijn vaak groter dan taxi’s en kunnen dus meer passagiers en bagage meenemen. De loketten van de bedrijfjes (coöperaties van chauffeurs) zijn te vinden bij de binnenlandse terminals. Voorbeelden zijn Trans Tuban (ook online te boeken, te herkennen aan het rode loket en rode kleding), Transport Mini Van KSU Lohjinawi (geel) en Pesona Nusantara (blauw). De loketten staan vlak bij elkaar, dus je kunt de verschillende bedrijfjes elk om een prijsopgaaf vragen (en ook vergelijken met de prijs van de officiële taxi’s).

Voor informatie over Grab, Uber, Go Jek en Sabargita vewijs ik naar: http://www.wijwonenopbali.com/vervoer-op-bali-hoe-reist-u-10-manieren-om-over-bali-te-reizen/

 

 

Please follow and like us:

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.